Selskaper kan utvikle seg fra å være små oppstartsselskaper til å bli store konsern. Hvordan selskapet utvikler seg avhenger av hvilke faser eller situasjoner den møter og hvordan disse håndteres.

Det kan være veldig nyttig å få hjelp fra en interimleder med bred erfaring som har vært gjennom tilsvarende situasjoner tidligere. Interimlederen kan være en verdifull ressurs for selskapet i utfordrende situasjoner.

By Birger M. Svendsen
Text & Tile Image (if Text)

Her er 5 situasjoner hvor du bør vurdere interimledelse:

Endringsprosesser

Uten kontinuerlig endring vil de fleste selskaper stagnere, og i verste fall ikke overleve i det lange løp. Kontinuerlig endring er avgjørende for å utvikle prosesser, mennesker og selskapet som en helhet, slik at en er rustet for å møte det fremtiden bringer best mulig.

Det er når selskapet skal gjennom de større og ressurskrevende endringsprosessene, at interimledelse bør vurderes som et lønnsomt alternativ. Eksempler på slike endringer kan være omorganiseringer, fusjoner og nedbemanninger. 

Hvorfor er interimledelse en god løsning i endringsprosesser?

Les også: Permanent eller midlertidig ansettelse av selskapets neste toppleder?

Vekst og ekspansjon

Ekspansjon av selskapet kan blant annet innebære konsolidering av flere selskaper, oppkjøp, børsnoteringer, endring av forretningsmodell og strategi. Disse situasjonene er midlertidige, samtidig som de krever høy kompetanse fra ledelsen samt forankring, integrering og ressurser. Interimledelse egner seg veldig godt til midlertidige og krevende situasjoner og vil bidra til å drive og lede veksten effektivt.

Hvorfor er interimledelse en god løsning ved vekst og ekspansjon?

Alt i alt kan interimledelse være en gunstig løsning for selskaper som ønsker å vokse og utvikle seg raskt og effektivt.

Konfliktløsning

Interimledelse kan også være en løsning i situasjoner der det er konflikter på leder- eller mellomledernivå. Dette kan for eksempel være konflikt mellom daglig leder og styret, der en midlertidig leder kan fungere som en nøytral part og hjelpe selskapet med å finne en vei ut av konflikten, eller tre inn i en midlertidig lederrolle.

Hvorfor er interimledelse en god løsning ved konfliktløsing?

Les også: 9 steg for å lykkes med interimledelsen

Hvorfor kan interimledelse være en god løsning i overgangsperioder?

Når en fast ansatt leder slutter eller midlertidig må fratre på grunn av sykdom eller permisjon, kan en interimleder gi selskapet rom for å reflektere over hvilken kompetanse som er nødvendig for fremtiden, samtidig som vedkommende sikrer kontinuitet og stabilitet i ledelsen.

Interimledere har erfaring med å håndtere overgangsperioder og opprettholde fart og fremdrift i selskapet, selv i tider med usikkerhet og endring.

Kompetanseoverføring

En interimleder kan også være en kilde til kunnskap og erfaring for den faste ledelsen og de ansatte i selskapet. Dette kan bidra til å øke kompetansen og styrke selskapet på lang sikt.

Hvorfor kan interimledelse være en god løsning ved kompetanseoverføring?

Interimledelse kan være en god løsning ved kompetanseoverføring fordi en erfaren interimleder kan hjelpe til med å identifisere og dokumentere selskapets eksisterende kunnskap og erfaring, samt legge til rette for å overføre denne kunnskapen til nye medarbeidere.

Interimlederen kan også bidra til å utvikle og implementere opplæringsprogrammer for å sikre en jevn og effektiv overføring av kompetanse. Dette kan være spesielt viktig i situasjoner der selskapet står overfor store endringer, som for eksempel en omorganisering eller en teknologisk omstilling, og der det er behov for å bygge opp ny kompetanse på kort tid. En interimleder med erfaring fra lignende situasjoner kan bidra til å minimere risikoen for tap av kunnskap og erfaring når ansatte slutter eller går over til andre roller.

Trenger du bistand til å finne den beste lederen til ditt selskap? Kontakt oss i dag!

About the Author
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more